Един град в Уелс е убеден, че преди 50 години НЛО се е разбило в тяхната земя

град в Уелс

В една студена и тъмна януарска нощ жителите на Бала, малък град в северен Уелс, са уплашени от внезапно разтърсване на земята.

Хората бягали ужасени от домовете си към планините Беруин, смятайки, че са ударени от земетресение, но по-късно са свидетели на инцидент, който става известен като Уелския Розуел. В нощта на 23 януари 1974 г. „нещо се спуснало” с ослепителна светлина над домовете на града и спящите жители се събудили от силния трясък. Нещо е накарало скалата на Рихтер да скочи до 3,5.

Една жена казва, че е видяла през прозореца войници да товарят „нещо голямо“ в камион. Друг очевидец споделя: „Беше ярка червена светлина, голям идеален кръг. Като голям огън. Можех да видя светлини отгоре, вдясно и вляво и други, движещи се надолу. Светлината променяше цвета си от червено към жълто и бяло, и обратно“.

В регистъра на полицейското управление в Гуинед са записани множество обаждания и съобщения за наблюдавано НЛО в района, както и експлозия около 21:00 часа. Полицейски екипи са изпратени на мястото на инцидента, но не са открити никакви следи от паднал обект. Местните обаче твърдят, че всичко, което е намерено, е било тайно премахнато. Дали е било тест на нова технология на военните или нещо от друг свят, може би никога няма да се разбере.

Планините Беруин, мястото на инцидента „Уелски Розуел“ от 1974 г. / Изображение: MEDIA WALES

В писмо до депутата от Северен Уелс Дафид Елис-Томас през май 1974 г., тогавашният министър на отбраната Бринмор Джон казва: „От докладите за инцидента заключаваме, че феноменът може да е бил причинен от метеор, навлязъл в атмосферата, но е изгорял, преди да достигне земята. Това обяснява липсата на каквито и да било следи от сблъсък“.

Тази хипотеза се подкрепя по-късно през 2010 г., когато разсекретени документи от Националния архив на Министерството на отбраната обясняват събитията от нощта като комбинация от земетресение и метеоритен дъжд. Британското астрономическо дружество съобщава, че „огнена топка“ е била видяна същата нощ в Съмърсет, Норфолк, Манчестър и Единбург.

Въпреки официалната версия, много хора смятат, че Бала е град, чиито жители често са в контакт с извънземни обекти.


Бюлетин

Запишете се за нашия седмичен бюлетин, за да четете първи новите публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *