Джеймс Уеб откри извънземен живот, но се крие от нас

Джеймс Уеб

Космическият телескоп Джеймс Уеб сложи началото на нова ера в космическите открития и в търсенето на извънземен живот.

От началото на 2024 г. някои в научните среди твърдят, че телескопът е открил недвусмислени признаци на живот на далечни планети. Твърденията се подкрепят не от кого да е, а от Маги Адерин-Покок от катедрата по физика и астрономия в Университетския колеж в Лондон. На празненство, в навечерието на Нова година, водещата на BBC, Джоулс Холанд, попита Адерин-Покок за очакванията ѝ за 2024 г..

„Мисля, че ще открием извънземен живот “, отговори британската преподавателка.

Учудена, Холанд попита дали този живот ще бъде открит на нашата планета или някъде другаде.

„Не, не тук, той е много далеч от нас, но със сигурност съществува“, добави Адерин-Покок.

Това, което свързва изявлението на Маги Адерин-Покок с телескопа Джеймс Уеб, е видеоклип в YouTube, публикуван преди няколко дни, в който британският астрофизик Беки Сметхърст добавя някои подробности, казвайки: „Мисля, че много скоро ще получим доказателства за биосигнатура в атмосферата на екзопланета. Като „скоро“ означава 2024 г.“

В интервю, излъчено по CNBC през първата седмица на 2024 г., британският астронавт Тим ​​Пийк беше помолен да коментира вероятността за извънземен живот.

„Телескопът Джеймс Уеб ни дава данни, според които е много вероятно вече да сме открили извънземен живот. Просто не искаме да оповестяваме тези резултати, докато не сме напълно сигурни. Но със сигурност открихме екзопланета, която излъчва силни сигнали за биологичен живот.“

Kосмическия телескоп Джеймс Уеб

„През следващите около 20 години ще открием неща, които ще променят човечеството. Вече се досещаме какво ще открием и това е наистина вълнуващо“, казва Адерин-Покок.

Редакторът на Ars Technica, Ерик Бергер се свързал с НАСА, за да ги попита дали телескопът Джеймс Уеб наистина е открил биосигнатури? Отговорът бил „не“.

„Но „не“-то не беше категорично „не“. Никол Колон просто каза, че Джеймс Уеб не е намерил окончателни доказателства за живот на екзопланета. Окончателни? Това може би означава, че неокончателни доказателства обаче има?“, пише по-късно той.

Съвпаденията са съмнителна хипотеза за истина. Това, че три влиятелни и уважавани личности, свързани с космически изследвания, твърдят едно и също нещо с идентична терминология, предполага, че е в ход научно проучване, очакващо партньорска проверка, която предоставя категорични доказателства за извънземен живот на екзопланета.

Интелигентен живот? Биосигнатури в атмосферата от органична материя? Още не знам.

Основният заподозрян е екзопланетата K2-18 b, която е 8,6 пъти по-масивна от Земята и на разстояние 120 светлинни години от нашата Слънчева система. На екзопланетата вероятно има океани, подобни на земните. Атмосферата ѝ е богата на водород и дори на диметил сулфид, молекула, която се генерира от органични съединения. 2024 г. се очертава да бъде историческа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *