Каменните блокове от древните руини са продукт на непозната технология

Каменните блокове

Джорджио Цукалос сподели в профила си в Тwitter интересни хипотези за древни технологии, с които нашите предци са обработвали каменните блокове. Ето какво казва Цукалос:

В продължение на много години предлагах, че някои каменни блокове, особено в Пума Пунку и Тиуанаку, не са издълбани или изрязани, а по-скоро изляти в предварително изработени форми (калъпи), подобно на начина, по който съвременният бетон се излива в дървени кофражи. На първото ми изображение можете ясно да видите дървените шевове, оставени от кофража.

Тези шевове не са издълбани или добавени за декорация. Това парче е от калъп или блокът е бил обработен с някакъв вид машина за рязане на скали. И това не е единственият подобен блок. (Местоположение: Тиуанаку)

Също така мисля, че някакъв вид нагревателен уред е бил използван за „оформяне“ на камъните, както се вижда от двете изображения от Серапеума и от Саксайуаман на последното изображение с моя приятел Ренато Лонгато.

Тези вдлъбнатини не са добавени за декорация. Според мен те са топлинни мехурчета от някакъв вид инструмент за термично рязане. Това се доказва от перфектната им повърхност.

Това са доказателства, че нашите предци са знаели как да обработват камъка доста лесно, бързо и прецизно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *